site

Bos EY hadir bersatu selepas pertikaian mengenai rancangan perpecahan yang terhenti

Pemimpin-pemimpin EY yang bertelagah berkata mereka membuat kemajuan dalam perbincangan yang bertujuan menghidupkan semula rancangan syarikat untuk berpecah dua, di tengah-tengah kebimbangan daripada pelanggan tentang bentuk masa depan firma itu.

Kenyataan bersama yang dihantar kepada 13,000 rakan kongsi firma perakaunan Big Four pada hari Jumaat menandakan rehat daripada minggu-minggu mesej bercanggah daripada kepimpinan global dan perniagaan AS EY, yang pengerusinya, Julie Boland, menghentikan perancangan untuk perpecahan awal bulan ini.

Boland dan Carmine Di Sibio, pengerusi global EY, berkata mereka “mencapai kemajuan dalam elemen penting yang diperlukan untuk bergerak ke hadapan di Project Everest”, menggunakan nama kod EY untuk rancangan untuk mengubah perniagaan perundingannya dan sebahagian besar amalan cukainya ke dalam sebuah syarikat baru. Kenyataan itu tidak memberikan butiran.

Kepimpinan AS berjuang untuk mengekalkan lebih banyak kerja nasihat cukai dan urus niaga untuk perniagaan EY yang sedang berjalan bagi menyokong perniagaan auditnya dan memperkukuh kekuatan kewangan firma itu, berikutan tentangan ketara terhadap perjanjian daripada pemimpin audit.

“Kami terus berusaha ke arah transaksi,” tulis Boland dan Di Sibio dalam memo yang turut ditandatangani oleh wakil perniagaan Eropah dan Asia Pasifik EY. “Urus niaga itu sangat rumit dan kami bersetuju adalah penting untuk kami mendapatkan elemen utama dengan betul.”

Mesej itu menyusuli perbincangan di Palo Alto minggu ini di mana Di Sibio, Boland dan eksekutif tertinggi EY yang lain bertemu dalam usaha untuk menyelesaikan kebuntuan itu, yang telah menimbulkan kekeliruan di kalangan rakan kongsi dan kakitangan.

Apabila Projek Everest diwujudkan tahun lepas, kepimpinan global EY menjangkakan untuk meletakkan perpecahan kepada undi rakan kongsi dalam setiap firma ahli negara seawal Oktober 2022. Perjanjian itu akan membebaskan kedua-dua belah firma daripada sekatan konflik kepentingan yang menghalang EY menjual perkhidmatan perundingan kepada syarikat yang diauditnya, kata penyokongnya.

Boland memberitahu Financial Times minggu lalu dia telah menghentikan sementara kerja di Everest sebahagiannya untuk mengehadkan kos yang semakin meningkat sementara butiran kritikal masih belum diselesaikan. Di Sibio kemudian hari itu menghantar mesej solo kepada rakan kongsi mengatakan dia percaya mereka mempunyai “hak” untuk mengundi mengenai perpecahan.

Memo Jumaat mengakui kebimbangan dalam kalangan pelanggan EY kerana perbalahan itu telah merebak ke pandangan umum dan bentuk masa depan firma itu masih tidak dapat diselesaikan.

“Kami tahu ramai di antara anda menerima lebih banyak soalan pelanggan, terutamanya berkaitan dengan [new business] mengejar,” tulis para pemimpin. Mereka memberitahu rakan kongsi untuk merujuk perkara bercakap tentang Everest yang diedarkan secara dalaman bulan ini, atau memanggil pemimpin kanan untuk membantu.

Seorang rakan kongsi cukai AS berkata mereka mengetahui sekurang-kurangnya satu kontrak cukai berbilang tahun yang EY jangkakan akan dimenangi tetapi itu pergi ke firma saingan kerana ketidakpastian tentang berapa banyak kepakaran yang akan kekal selepas perpecahan.

sgp results

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

keluaran togel sdy

tgl hk malm ini

result hk