site

Bolehkah saya mendapatkan kembali wang daripada penipu?

Saya telah melakukan banyak kerja untuk hartanah saya dan dengan cepat membayar invois yang dihantar oleh pembina kepada saya beberapa minggu lalu. Semuanya baik-baik saja sehingga saya menerima invois kedua untuk jumlah yang berbeza dan dengan butiran bank yang berbeza. Setelah bercakap dengan kontraktor, ternyata invois pertama adalah penipuan, dihantar oleh penipu, dan sekarang saya berpotensi kehabisan poket hingga mencecah ratusan ribu pound. Bank mengatakan ia mungkin tidak dapat berbuat apa-apa kerana saya menghantar dana. Adakah terdapat apa-apa yang boleh saya lakukan?

Mike LaCorte, ketua eksekutif penyiasatan swasta dan agensi perisikan Conflict International, mengatakan bahawa anda harus berasa selesa dengan hakikat bahawa anda jauh daripada keseorangan: anda telah menjadi mangsa kepada apa yang dikenali sebagai penipuan pembayaran tolak yang dibenarkan (APP), yang menunjukkan angka rasmi berkembang dengan ketara. Kebanyakan bank mempunyai pasukan yang berdedikasi untuk memberikan sokongan kepada mangsa penipuan pembayaran tolak manakala peraturan pembayaran balik juga ditetapkan untuk diubah bagi memudahkan wang itu dikembalikan.

Mike LaCorte, ketua eksekutif Conflict International

Dalam jangka masa terdekat anda perlu memujuk bank anda untuk membantu. Jika anda telah menghantar wang ke akaun yang berpangkalan di UK, bank anda akan mempunyai kemudahan yang membenarkannya untuk menarik balik sebahagian atau semua pembayaran. Penipu biasanya menyebarkan wang dengan cepat melalui pelbagai akaun yang berbeza, tetapi, dengan syarat ini juga berpangkalan di UK, bank mungkin masih boleh memanggil semula wang tersebut.

Berbilang akaun bermakna pasukan penipuan bank perlu melabur lebih banyak masa untuk menyiasat, jadi mereka mungkin keberatan untuk bertindak. Begitu juga, memandangkan penipuan APP memerlukan anda membuat pembayaran sendiri, bank mungkin tidak yakin anda sebenarnya telah ditipu.

Menunjukkan kepada bank bahawa anda adalah mangsa, atau mencadangkan ia telah cuai, seharusnya mendorongnya untuk bertindak. Untuk melakukan ini, anda perlu membina kes, dengan garis masa acara yang jelas dan semua surat-menyurat dengan kontraktor dan penipu yang dikumpulkan. Pastikan anda mencatat alamat e-mel yang menghubungi anda: jika alamat kontraktor telah “ditipu” — atau dipalsukan — ini hanya akan menguatkan tuntutan anda. Juga, ambil perhatian sebarang panggilan telefon yang anda terima daripada bank (atau sesiapa yang mendakwa sebagai daripada “bank”).

Anda mengatakan kerja anda adalah luas, jadi langkah seterusnya ialah mengumpul semua invois untuk sebarang deposit atau pembayaran yang dibuat secara ansuran. Jika anda telah membayar secara tetap dan ansuran ini adalah awal — dan ia kelihatan seperti dua minggu pramatang — sistem pemantauan bank mungkin dapat mengesan perkara ini. Begitu juga, sebarang perubahan pada jumlah biasa juga sepatutnya telah dibenderakan secara dalaman.

Jika pembayaran tidak dibuat secara ansuran biasa atau sama, bank mungkin telah melihat perubahan pada butiran penerima. Dan jika ini adalah bayaran sekali sahaja, bank mungkin memerlukan pengesahan kedua memandangkan jumlah yang terlibat. Bawa butiran ini kepada polis dan dapatkan nombor rujukan jenayah. Membentangkan ini dan semua bukti anda kepada bank — memastikan anda menghantarnya kepada pasukan penipuan dan pengurus bank anda — harus menghasilkan tindakan.

Adalah penting untuk menyimpan semua balasan dan surat-menyurat daripada bank, kerana jika anda masih tidak bernasib baik, anda boleh menghantar aduan anda kepada ombudsman kewangan. Saya faham terdapat aduan yang tertunggak, tetapi jika anda telah mengikuti langkah-langkah yang digariskan ini boleh mendapatkan penyelesaian kewangan jangka panjang.

Bagaimanakah saya boleh membincangkan subjek wang dengan ibu bapa saya?

Saya seorang lelaki berusia 46 tahun yang sudah berkahwin dan sehingga hari ini, selain bercakap tentang dan menerima wang saku bulanan sebagai seorang kanak-kanak, saya tidak pernah berbincang dengan betul mengenai wang, kekayaan atau apa-apa harta pusaka dengan ibu bapa saya, yang kini berusia 71 dan 73 tahun. Saya diganggu oleh isteri saya untuk bercakap dengan mereka kerana ia adalah demi kepentingan keluarga muda saya sendiri dan masa depan mereka. Bagaimana saya boleh memulakan perbualan? Perlukah saya melibatkan perancang kewangan? Adakah saya tidak menghormati ibu bapa saya?

Jade Rose, perancang kekayaan di Kingswood, firma pengurusan kekayaan dan pelaburan, berkata sudah tertanam dalam budaya kita untuk membenci bercakap tentang wang — ia dianggap tidak sopan atau tidak sopan. Tanpa celik kewangan yang betul mengenai kurikulum, tidak hairanlah ramai orang merasakan perkara ini.

tangkapan kepala Jade Rose, perancang kekayaan di Kingswood

Jade Rose, perancang kekayaan di Kingswood

Walau bagaimanapun, perbualan ini penting, kerana pelbagai akibat boleh timbul akibat tidak membincangkan kewangan keluarga. Ini berkisar daripada yang menyusahkan, seperti pentadbir yang kekok dan kelewatan pengagihan aset, kepada yang mengecewakan termasuk membayar lebih cukai warisan daripada yang diperlukan, kepada yang benar-benar memusnahkan — seperti kehilangan rumah keluarga atau mengetahui tiada apa-apa lagi warisan di semua.

Dengan kedua-dua jangka hayat dan ketidakupayaan berkaitan umur semakin meningkat, anak-anak ibu bapa yang peruntukan persaraannya tidak menyediakan taraf hidup yang diperlukan atau memenuhi kos yuran rumah jagaan berpotensi, mungkin mendapati mereka terpaksa memikul tanggungjawab kewangan. Merancang kewangan keluarga lebih awal dapat memastikan ibu bapa kita dijaga pada usia tua mereka dengan agensi dan maruah.

Membicarakan perbualan bukan sekadar mengutuk nombor dan persoalan tentang siapa yang menerima warisan; ia adalah peluang yang lebih baik untuk memahami antara satu sama lain. Bermula dengan topik bergambar besar yang tidak invasif, seperti cara ibu bapa membayangkan menghabiskan masa persaraan mereka, atau jika mereka merancang untuk mengecilkan saiz, ialah cara terbaik untuk mengukur landskap kewangan mereka sambil mempelajari lebih lanjut tentang rancangan masa depan mereka.

Dengan menekankan pemangkin perbualan — untuk melindungi kepentingan keluarga muda anda sendiri — anda boleh melibatkan ibu bapa anda dalam mengajar anak-anak anda tabiat kewangan yang baik untuk masa depan, yang merupakan asas kekayaan generasi yang baik.

Tunjukkan rasa hormat bersama dengan berkongsi maklumat tentang perancangan kewangan anda sendiri dan dapatkan bimbingan mereka jika sesuai. Jika anda masih tidak pasti cara untuk memulakan perbualan, terdapat pelbagai forum dalam talian dan kumpulan sokongan, seperti Perkhidmatan Wang dan Pencen, di mana sokongan rakan sebaya tersedia. Apabila anda bercakap, pastikan anda mengambil perhatian butiran dan keinginan penting.

Perancang kewangan akan menasihati tentang selok-belok perancangan harta pusaka dan meletakkan strategi. Walau bagaimanapun, kualiti nasihat hanya sebaik maklumat yang diberikan. Komunikasi yang jujur ​​dan terbuka dengan ibu bapa kita adalah saluran utama kepada perancangan yang berjaya.

Jika ibu bapa benar-benar sukar untuk bercakap dengan anak mereka tentang kewangan mereka, meminta mereka bercakap secara peribadi dengan perancang kewangan adalah satu cara untuk memastikan peruntukan masih dibuat.

Pendapat dalam lajur ini bertujuan untuk tujuan maklumat am sahaja dan tidak boleh digunakan sebagai pengganti nasihat profesional. Financial Times Ltd dan pengarang tidak bertanggungjawab ke atas sebarang keputusan langsung atau tidak langsung yang timbul daripada sebarang pergantungan pada balasan, termasuk sebarang kerugian, dan mengecualikan liabiliti sepenuhnya.

Adakah anda mempunyai dilema kewangan yang anda mahu pasukan pakar profesional FT Money untuk melihatnya? E-mel masalah anda dengan yakin kepada yourquestions@ft.com

Soalan seterusnya kami

Lima tahun lalu saya telah dipujuk untuk menghadiahkan rumah saya kepada anak tunggal saya, anak perempuan saya, untuk menyelamatkan duti cukai warisannya pada masa hadapan atas persefahaman bahawa saya akan terus tinggal di harta itu dan menggunakannya sehingga saya mati. Hubungan kami memburuk baru-baru ini kerana keputusannya untuk meninggalkan suaminya. Dia bukan sahaja datang ke rumah saya, kononnya buat sementara waktu bersama anak-anaknya, tetapi dia kini meminta saya berpindah ke flat sewa dan mendakwa dia boleh memaksa isu ini kerana dia berada dalam surat hak milik harta saya. Apakah hak dan pilihan saya di sini?

sgp resul

pengluaran sdy

keluaran togel sidney

data pengeluaran hk malam ini

pengeluaran sgp