site

Big Pharma melobi untuk potongan cukai industri cip AS

Big Pharma telah meminta pentadbiran Joe Biden untuk melanjutkan pelepasan cukai dan subsidi yang banyak terkandung dalam pakej sokongan semikonduktor $280bn kepada syarikat ubat sebagai sebahagian daripada usaha untuk membina industri bioteknologi AS.

Presiden mengumumkan strategi bioteknologi dan biopembuatan kebangsaan pada September untuk mengukuhkan rantaian bekalan, mewujudkan pekerjaan Amerika dan menangkis persaingan, terutamanya dari China.

Ia telah memperuntukkan $2 bilion dalam pembiayaan awal untuk menyokong strategi dan meminta pihak berkepentingan dalam industri kesihatan, iklim dan makanan untuk memberikan spesifik tentang jenis pembiayaan persekutuan, insentif dan dasar lain yang diperlukan untuk menyokong peningkatan pelaburan dalam biopembuatan dan penyelidikan.

PhRMA, kumpulan lobi utama untuk industri, telah meminta White House untuk menawarkan kepada syarikat kredit cukai pengilangan pendahuluan sebanyak 25 peratus untuk membantu mengimbangi kos membina dan mengembangkan kilang biopembuatan, menurut penyerahan kepada Pejabat Sains dan Teknologi AS Dasar dilihat oleh Financial Times.

Ia mencadangkan pemotongan cukai ke atas pendapatan pembuatan untuk ubat-ubatan yang dihasilkan di AS dan pembiayaan persekutuan untuk menampung kos pinjaman, dengan alasan insentif ini akan membantu syarikat mengembangkan dan mencegah berulangnya jenis kekurangan produk pandemik coronavirus.

“Memandangkan kos dan jangka masa untuk membina, mengembangkan atau memodenkan keupayaan dan proses pembuatan domestik, Akta Cip [Chips and Science Act] mencadangkan dasar berpotensi yang boleh digunakan,” kata PhRMA.

Kumpulan lobi berkata pelepasan cukai dan insentif lain harus ditawarkan kepada semua syarikat yang mengembangkan pembuatan di AS, tidak kira di mana mereka beribu pejabat. Ini mungkin memerlukan pengecualian daripada peraturan yang digubal pada 2017 yang menetapkan cukai minimum 10 peratus untuk syarikat multinasional tertentu, katanya.

PhRMA berkata langkah itu diperlukan untuk mengimbangi beberapa kelebihan yang terdapat di negara lain seperti China, yang mempunyai kos tenaga dan air yang lebih rendah daripada AS. Kos buruh dianggarkan kurang 30-40 peratus di China dan India berbanding AS dan negara Eropah, katanya.

Rumah Putih telah mengenal pasti beberapa bidang kebimbangan mengenai industri biopembuatan AS, termasuk pergantungan kepada China untuk bekalan bahan farmaseutikal aktif, bahan mentah yang digunakan dalam ubat. Pada 2019 hampir tiga perempat kemudahan pembuatan yang membuat API untuk membekalkan pasaran AS berpangkalan di luar negara, dan 13 peratus berada di China, menurut Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan.

Bio, kumpulan pelobi untuk syarikat bioteknologi, berkata dalam penghujahannya bahawa pembuatan API onshoring di AS akan mencabar dan beberapa bahan sentiasa perlu diimport. Ia berkata peraturan alam sekitar yang semakin meningkat di AS telah menyebabkan kebanyakan IPU yang dihasilkan di dalam negara berpindah ke luar negara di mana ia mengelak piawaian AS dan boleh dihasilkan dengan lebih murah.

AS harus berusaha untuk mendapatkan pengeluaran API sebanyak mungkin dan apa yang tidak boleh dihasilkan dalam negara harus diperoleh daripada negara bersekutu dalam pendekatan “berhampiran”, kata Bio.

Keputusan oleh pentadbiran Biden untuk mengikuti saranan PhRMA dan memperkenalkan pemotongan cukai dan subsidi untuk pembuat dadah boleh mencetuskan semula ketegangan dengan sekutu. Brussels telah memberi amaran bahawa dasar AS yang menawarkan ratusan bilion dolar dalam subsidi untuk pelaburan tenaga hijau dalam Akta Pengurangan Inflasi akan mencetuskan perlindungan global.

Paul Timmers, sekutu penyelidik di Universiti Oxford, berkata dasar perindustrian AS dalam sektor farmasi/bioteknologi mesti mengelak daripada mencetuskan ketegangan dengan EU dengan mengelak perlumbaan subsidi, memberi tumpuan kepada insentif yang meningkatkan perdagangan dan pelaburan bersama serta penyelarasan awal dengan rakan kongsi. .

“AS dan EU mesti melihat satu sama lain sebagai rakan kongsi strategik dan bukannya pesaing sifar dalam meningkatkan daya saing global dan menangani cabaran global,” katanya.

Dasar bioteknologi AS bertujuan untuk menangani kebimbangan keselamatan, termasuk persaingan ekonomi dari China dan pemerolehan teknologi proprietari oleh musuh asing melalui cara yang sah dan tidak sah. Ini termasuk memastikan keselamatan data biologi warga AS.

Profesor Sarah Kreps, pengarah Institut Dasar Teknologi di Universiti Cornell, berkata prinsip “Buatan Amerika” akan menjadi ciri dasar pentadbiran Biden. Beliau berkata sebarang pembiayaan persekutuan baharu yang diberikan kepada sektor bioteknologi boleh, seperti halnya Akta Cip, terikat dengan peralihan dasar, seperti harga yang lebih rendah.

Tahun lepas, pentadbiran meluluskan undang-undang yang komprehensif untuk mengurangkan harga dadah – satu langkah yang ditentang keras oleh industri.

pengeluaŕan hk

pengeluaran sydney kemarin

togel. sdy

info keluaran hk

keluaran sgp hari ini