site

Bank serantau AS telah mengurangkan penimbal tunai sebelum menjalankan deposit

Bank serantau AS terbesar bermula tahun ini dengan wang tunai yang lebih sedikit berbanding pada bila-bila masa sejak krisis kewangan 2008, menyebabkan mereka tidak bersedia untuk tergesa-gesa pengeluaran deposit yang membawa kepada kejatuhan Silicon Valley Bank dan Signature Bank.

Memandangkan mereka menyesuaikan diri dengan kenaikan kadar faedah, 30 bank dengan aset antara $50 bilion dan $250 bilion mengurangkan peratusan aset mereka yang dipegang secara tunai kepada purata 7 peratus pada permulaan 2023 daripada 13 peratus setahun sebelumnya, menurut Federal Data Perbadanan Insurans Deposit.

Itu adalah kurang daripada separuh wang tunai yang dipegang oleh pemberi pinjaman terbesar dan lebih ketat di negara ini, seperti Citigroup dan JPMorgan Chase, yang secara purata mempunyai 15 peratus daripada aset mereka dalam bentuk tunai.

Timbunan tunai yang kecil menyebabkan bank serantau termasuk Silicon Valley dan Signature, yang gagal bulan lepas, terdedah kepada aliran keluar deposit dan risiko bahawa mereka akan tidak stabil akibat kerugian akibat penjualan paksa sekuriti mereka untuk mengembalikan wang tunai mereka.

“Apakah wang tunai anda yang ada pastinya sesuatu yang dilihat pelabur,” Josh Rosner, seorang penganalisis perbankan bebas dan pengarah urusan Graham Fisher & Co. “Ia benar-benar menambah” panik dalam saham bank, tambahnya.

Tahap tunai yang rendah menandakan penurunan mendadak dari tahun pertama pandemik apabila bantuan kerajaan AS dan mengurangkan perbelanjaan pengguna menyebabkan lonjakan deposit tunai di seluruh negara. Bank serantau tahun lepas mengeluarkan wang tunai mereka untuk membuat pinjaman dan melabur dalam bon dan sekuriti lain.

Sebagai contoh, pegangan tunai SVB sebagai bahagian daripada jumlah aset menurun daripada $22 bilion, atau 14 peratus, pada pertengahan 2021 kepada $12 bilion, atau hanya 6 peratus, pada awal 2023. Dalam tempoh yang sama, portfolio bonnya meningkat daripada $83bn kepada $117bn dan pinjamannya meningkat daripada $50bn kepada $72bn.

“Ketika Fed berhasrat untuk melawan inflasi, ia menjadi sukar bagi bank yang lebih kecil untuk mencari keuntungan,” kata Scott Hildenbrand, ketua strategi kunci kira-kira di firma penasihat bank Piper Sandler. Jawapan untuk kebanyakan bank kecil, Hildenbrand berkata, adalah untuk memindahkan aset yang mereka pegang secara tunai, tidak memperoleh apa-apa, ke dalam bon yang membayar pendapatan faedah sederhana. Tetapi kerugian berisiko ini sekiranya bank benar-benar memerlukan dana tersebut untuk membayar balik pendeposit, sesuatu yang tidak menjadi kebimbangan selama bertahun-tahun – sehingga tiba-tiba.

Apabila semakin ramai pendeposit SVB mula meminta wang mereka kembali tahun lepas, bank mendapati dirinya kekurangan tunai untuk memenuhi permintaan mereka. Jadi SVB memutuskan untuk menjual beberapa bon dengan kerugian $1.8bn. Kerugian itu menakutkan pelabur, dan bank itu cepat terbongkar.

Penganalisis dan perunding industri perbankan menunjukkan beberapa sebab untuk penurunan tunai itu.

Yang pertama ialah Rizab Persekutuan AS. Bank yang lebih kecil memperoleh lebih banyak wang mereka daripada perbezaan antara kadar faedah jangka pendek dan jangka panjang, kerana mereka mendapat hasil yuran yang kurang daripada bank besar daripada perbankan pelaburan, pengurusan aset atau kad kredit.

Kenaikan kadar Fed menekan apa yang dipanggil pendapatan tebaran tahun lepas, memaksa bank serantau dan komuniti untuk meletakkan lebih banyak wang tunai mereka untuk bekerja bagi menjana tahap keuntungan yang sama. Secara keseluruhannya, bank serantau yang lebih besar secara kolektif mengurangkan pegangan tunai mereka sebanyak separuh tahun lepas.

Pakar percaya peraturan memainkan peranan juga. Selepas krisis kewangan, bank dikehendaki memegang lebih banyak aset mereka secara tunai. Peraturan kecairan baharu secara berkesan memaksa kebanyakan bank besar dan sederhana negara — mereka yang mempunyai aset lebih daripada $50 bilion — untuk memegang lebih daripada 10 peratus aset dan deposit mereka dalam bentuk tunai, lebih daripada dua kali ganda daripada yang kebanyakan bank telah masuk ke dalam kewangan. krisis.

Di situlah tahap tunai kekal sehingga penggubal undang-undang mengundi pada 2018 untuk melonggarkan peraturan bagi bank yang mempunyai aset kurang daripada $250bn. Selepas itu, paras tunai di bank serantau dengan $50bn hingga $250bn mula jatuh.

Kekurangan wang tunai itu kini telah menjadi isu utama bagi bank serantau di luar SVB dan Tandatangan.

First Republic, yang memasuki 2023 dengan hanya 2 peratus daripada asetnya dalam bentuk tunai, mengalami aliran keluar deposit yang besar selepas SVB gagal dan sahamnya merosot 90 peratus. Akhirnya, 11 daripada bank terbesar negara bersetuju untuk mendepositkan wang tunai $30bn dengan bank yang berpangkalan di California, menstabilkan harga sahamnya.

Western Alliance Bank hanya mempunyai $1 bilion tunai pada awal 2023, hanya 1.5 peratus daripada $67 bilion dalam depositnya. Sahamnya telah jatuh separuh pada bulan lalu. Saham KeyCorp, yang bermula tahun ini dengan lebih daripada $3 bilion tunai, atau kurang daripada 2 peratus daripada $188 bilion depositnya, turun 30 peratus bulan ini. Citigroup, sebaliknya, mempunyai hampir 25 peratus daripada depositnya dalam bentuk tunai pada akhir tahun lepas, yang paling banyak daripada mana-mana bank besar. Sahamnya turun 10 peratus secara relatifnya pada bulan Mac.

“Banyak bank melakukan apa yang mereka mampu untuk memastikan kedudukan tunai mereka kelihatan mencukupi apabila kewangan mereka keluar pada akhir suku tahun,” kata Hildenbrand dari Piper. “Mereka melawan persepsi, dan tiada siapa yang mahu menjadi orang bank yang bimbang.”

redult sgp

totobet sdy

totobet net sydney

pengeluaran hk

penguaran sgp