site

Bank kecil, capaian besar | Masa kewangan

Sungguh nyata untuk melihat kesan global daripada pendeposit dijalankan di bank serantau AS.

Lebih aneh lagi bahawa larian itu berlaku kerana pendeposit menyedari bahawa harga bon turun apabila hasil naik. (Untuk meringkaskan: selepas peningkatan modal yang kurang disampaikan, pemodal teroka menyedari bahawa Silicon Valley Bank mengalami kerugian besar yang belum direalisasi ke atas sekuriti bersandarkan gadai janji agensi yang dimilikinya; bukan kerana kemungkiran atau risiko kredit, tetapi kerana matematik bon tempoh. Mereka kemudiannya panik dan memberitahu syarikat mereka untuk mengeluarkan semua wang tunai mereka.)

Tetapi bank-bank AS kecil dan serantau telah berada di bawah tekanan buat sementara waktu sekarang, walaupun sebelum kesilapan tidak paksa yang jelas yang mencirikan kegagalan Silicon Valley Bank. Itulah sebabnya kebimbangan pelabur berterusan walaupun terdapat tindakan pengawal selia.

Indeks Bank KBW jatuh hampir 15 peratus minggu lalu, dan kumpulan perdagangan bank bersaiz sederhana dilaporkan meminta pengawal selia untuk insurans deposit tanpa had selama dua tahun. Saham First Republic Bank yang berpangkalan di California telah dijual secara mendadak; ia dilaporkan merancang untuk meletakkan saham secara persendirian untuk menambah modal, selepas ia terpaksa memenuhi keperluan tunai dengan pinjaman mahal daripada Fed dan deposit daripada bank yang lebih besar.

Isu yang lebih luas ialah walaupun tekanan perbankan semasa berkurangan, kejutan itu mungkin masih akan memaksa sebahagian besar industri perbankan AS ke mod pemberhentian. Seperti yang dinyatakan Jefferies pada hari Jumaat:

Kami menjangkakan krisis kecairan akan segera berlalu, tetapi peristiwa dua minggu lalu menunjukkan bahawa krisis kredit akan menimpa kami tidak lama lagi. Ini tidak akan menjadi jenis krisis kredit Wall Street yang telah kita lihat pada masa lalu, dengan gelombang lalai korporat dan penurunan taraf IG. Sebaliknya, ini kelihatan lebih seperti krisis kredit Main Street di mana perniagaan kecil akan mendapati akses mereka kepada kredit dihalang tidak lama lagi. Bank-bank serantau yang telah memacu ledakan perniagaan kecil yang berterusan sejak wabak itu akan menjadi jauh lebih terhad dalam keupayaan dan kesanggupan mereka untuk memberi pinjaman, tanpa mengira kestabilan deposit mereka atau akses kepada kecairan daripada Fed.

Rahsia NIM

Kami tidak akan membosankan pembaca kami dengan penerangan penuh “Apa Itu Bank”, tetapi perniagaan teras perbankan — menggunakan pembiayaan jangka pendek untuk pinjaman jangka panjang — diukur dengan pendapatan dan margin faedah bersih, atau NII dan NIM.

Dan kebijaksanaan konvensional mengatakan bahawa kenaikan kadar Rizab Persekutuan adalah baik untuk perniagaan ini. Pandangan ini nampaknya dipegang dari segi sejarah untuk median NIM sektor itu, menurut kajian 2021 daripada FDIC, kerana kadar faedah ke atas sebahagian besar pinjaman bank — pinjaman pengguna dan perniagaan, dsb — ditetapkan semula lebih tinggi apabila Fed mengetatkan dasar.

NIM Bank meningkat paling banyak pada 2022 sejak FDIC mula menerbitkan Profil Perbankan Suku Tahun.

Tetapi faedah (atau kelemahan) kadar faedah yang lebih tinggi juga bergantung pada keistimewaan bank individu, kerana separuh daripada penganalisis Wall Street telah mengingatkan kami sejak dua minggu lalu.

Untuk satu, kos deposit bank adalah sangat penting. Kadar faedah pada akaun bank biasa terkenal perlahan meningkat apabila Fed meningkat, jadi Perbendaharaan jangka pendek dan dana pasaran wang yang menghasilkan lebih tinggi telah mula menarik pendeposit daripada akaun bank. Itu telah berlaku di seluruh sistem kewangan, seperti yang ditunjukkan oleh Barclays dalam nota 9 Mac.

Bank serantau mengalami lebih tekanan daripada trend ini; penganalisis di JPMorgan berhujah dalam nota 10 Mac bahawa kerugian deposit bank besar sebenarnya mengurangkan beberapa keperluan untuk modal kawal selia dan pengeluaran hutang.

Dan bank terbesar tidak memberikan kredit secara agresif sejak beberapa tahun kebelakangan ini, menjadikan mereka mempunyai lebih banyak rizab berbanding aset dan pinjaman, seperti yang dinyatakan oleh ahli ekonomi TS Lombard Steven Blitz pada bulan Februari:

Hasil yang bank peroleh daripada aset mereka juga penting. Inilah sebabnya mengapa pelabur begitu tertumpu pada portfolio bon selamat bank; kebanyakan bon tersebut telah dibeli pada kadar tetap, rendah, dan telah mengalami kerugian mendadak pasaran apabila Fed menaikkan kadar.

Masalah kerugian yang tidak direalisasikan juga tidak terhad kepada bank serantau. Sebagai contoh, nilai mark-to-market portfolio bon dipegang hingga matang Bank of America merosot 16 peratus pada 2022. Itu adalah saiz yang sama dengan kerugian tidak direalisasi di Silicon Valley Bank, dan kurang daripada 22-per- First Republic. kerugian sen, menurut JPMorgan.

Di situlah campur tangan kerajaan baru-baru ini masuk.

Dari kerajaan, di sini untuk membantu

Inilah berita baiknya: Fed sememangnya membantu bank mengelakkan kerugian pada bon paling selamat dalam portfolio mereka, seperti Perbendaharaan dan sekuriti bersandarkan gadai janji agensi.

Ia telah mewujudkan kemudahan baharu di mana bank boleh mencagarkan bon tersebut sebagai cagaran untuk pinjaman, yang dipanggil Program Pembiayaan Jangka Bank atau BTFP. BTFP memberi pinjaman terhadap bon mengikut nilai, manakala pinjaman Fed biasa hanya akan menampung nilai pasaran bon. Jadi untuk tahun depan, sekurang-kurangnya, bank boleh bertindak balas kepada pendeposit menjalankan bon mereka tanpa mengalami kerugian yang ketara.

Sekarang untuk berita buruk: Walaupun program itu dibina dengan baik untuk mengelakkan kegagalan Silicon Valley Bank, dengan kerugian bon pasaran yang tinggi dan pangkalan pendeposit yang mudah terbang, ia telah dicipta selepas Silicon Valley Bank gagal.

Maklum balas kerajaan juga tidak secara langsung menangani risiko lain:

1) bahawa pendeposit akan terus mengeluarkan wang tunai daripada akaun cek bank ke dalam Perbendaharaan yang berpendapatan lebih tinggi dan dana pasaran wang, dan

2) bahawa pendeposit dengan wang melebihi had insurans $250,000 FDIC akan panik dan melarikan diri ke bank yang lebih besar kerana persepsi keselamatan. (Insurans deposit mereka tidak lebih tinggi daripada rakan sebaya yang lebih kecil, jadi secara teorinya, bendahari korporat sepatutnya mahu menyebarkan tunai mereka secara meluas ke seluruh bank tanpa mengira saiz. Tetapi dalam kes ini di mana “Terlalu Besar Untuk Gagal” ialah slogan pemasaran.)

Dalam erti kata lain, BTFP tidak menyelesaikan masalah pembiayaan dan keuntungan yang wujud untuk bank serantau sebelum dijalankan di Silicon Valley Bank. Ini disebabkan oleh mengetatkan dasar monetari.

Bank serantau, kepentingan negara

Semua ini penting kerana bank serantau telah melakukan bahagian yang lebih besar daripada pinjaman AS dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Oleh itu, tekanan bank serantau bermakna ekonomi AS akan berkembang lebih perlahan daripada yang difikirkan sebelum ini, kata ahli ekonomi di Goldman Sachs. Mereka mengurangkan anggaran pertumbuhan KDNK Q4 mereka sebanyak 0.3pp kepada 1.2 peratus minggu lepas.

Dario Perkins, ahli ekonomi dengan TS Lombard, menghantar carta berguna ini yang menunjukkan peralihan ke arah pemberian pinjaman oleh bank dengan aset kurang daripada $250bn — itulah pemotongan semasa bagi pengawal selia untuk menganggap bank Kategori III atau lebih tinggi dan mengawal selianya dengan lebih ketat.

Bank-bank serantau mempunyai kehadiran yang luar biasa di beberapa sudut pasaran kewangan yang lebih tertekan juga.

Bank dengan aset kurang daripada $250bn menghasilkan kira-kira 80 peratus daripada pinjaman hartanah komersial, menurut pakar ekonomi di Goldman Sachs, bersama-sama dengan 60 peratus daripada pinjaman hartanah kediaman dan separuh daripada pinjaman komersial & perindustrian.

Pembaca yang sudah biasa dengan hartanah komersil, atau hanya The New Hybrid Workspace, akan menyedari sebab itu membimbangkan.

Penganalisis Barclays sudah menjangkakan penilaian bangunan pejabat akan menurun sebanyak 30 peratus dalam beberapa tahun akan datang, menurut nota akhir Februari, bersama-sama dengan penurunan 20 peratus dalam perumahan pelbagai keluarga dan 10 peratus dalam runcit. Itu boleh memberi tekanan pada buku pinjaman CRE.

Dalam senario “sangat buruk” dalam pusingan ujian tekanan terbaru Fed, bank serantau yang besar mempunyai paling “potensi menurun secara keseluruhan” daripada hartanah komersial, Barclays mendapati:

Oleh itu, memandangkan kepentingan bank serantau, bagaimanakah kita harus mengetahui berapa banyak tekanan yang mereka hadapi? Ahli ekonomi dari Goldman Sachs mempunyai beberapa idea untuk titik data untuk dijejaki.

Yang pertama ialah kadar deposit bank, untuk menentukan sama ada bank membayar untuk mengekalkan pembiayaan pendeposit. Aliran dana pasaran wang harian juga harus memberikan gambaran sama ada orang ramai mengeluarkan wang daripada bank dan ke alternatif yang lebih tinggi. Dan akhirnya, terbitan bon harian oleh Bank Pinjaman Rumah Persekutuan boleh menjadi pengukur yang berguna tentang berapa banyak bank bergantung pada pembiayaan kerajaan.

Untuk menjejaki prospek bagi deposit bank individu, CreditSights mencadangkan untuk mengikuti petunjuk utama yang luar biasa: tindakan agensi penarafan. Logik firma itu ialah agensi penarafan mempunyai akses istimewa kepada maklumat bank bukan awam, dan boleh digesa untuk menurunkan penarafan jika mereka melihat aliran keluar deposit. (CreditSights telah dibeli pada 2021 oleh Fitch Group, yang memiliki Fitch Ratings.)

Teori kami ialah sesiapa sahaja dan semua orang yang boleh mendapatkan warna dari dalam bank telah cuba berbuat demikian untuk mengukur risiko penerbangan deposit; perbezaan utama ialah dengan agensi penarafan, terdapat respons awam terhadap maklumat bukan awam yang penting itu dalam bentuk tindakan penarafan yang kami fikir mempunyai banyak nilai isyarat untuk menilai tekanan kecairan bank individu.

“The Battle Hymn of First Republic”*

Ini membawa kita ke First Republic, yang telah diturunkan taraf kepada sampah oleh Fitch dan Moody pada minggu lepas.

Ia berada di tempat yang terdedah berbanding dengan bank serantau lain yang masih hidup atas beberapa sebab. Pertama, ia mempunyai pangkalan pendeposit yang kaya, dan walaupun ia tidak mempunyai bahagian deposit komersil yang tidak diinsuranskan yang sama seperti Silicon Valley Bank, deposit tersebut mungkin “panas”, menurut CreditSights. Penganalisis meneka bahawa pangkalan pelanggan kaya First Republic mungkin lebih bergantung kepada penasihat kewangan untuk mendapatkan nasihat, jadi amaran daripada segelintir penasihat mungkin telah mencetuskan pelarian.

Apatah lagi, susunan kunci kira-kira First Republic menyukarkan bank untuk mendapat manfaat daripada program BTFP baharu Fed.

Portfolio sekuriti dipegang hingga matang milik First Republic bernilai $28 bilion adalah 62 peratus dilaburkan dalam bon perbandaran pada akhir tahun lepas, menurut 10-K terbarunya. Munis yang telah lama bertarikh nampaknya tidak layak untuk program BTFP baharu Fed, tetapi layak untuk dicagarkan pada tetingkap diskaun, yang menyaksikan penggunaan rekod minggu lepas.

Buku gadai janji kediaman keluarga tunggal yang cukup besar, yang berjumlah $99 bilion pada akhir tahun lepas, nampaknya layak untuk tetingkap diskaun juga, tetapi gadai janji tersebut (yang bukan MBS agensi) tidak layak untuk lebih baik Syarat BTFP sama ada.

Walaupun First Republic sangat terdedah pada masa ini, agensi penarafan juga telah menyerlahkan beberapa bank lain yang menghadapi risiko penurunan taraf. Minggu lepas Moody’s meletakkan penilaiannya pada Western Alliance, Comerica, Zions Bancorp dan UMB di bawah semakan untuk menurunkan taraf, manakala Fitch telah meletakkan PacWest Bancorp pada tontonan.

Buat masa ini, jika tiada maklumat masa nyata tentang deposit, pelabur dan penulis blog kewangan yang telah lama menderita perlu bergantung pada penarafan kredit dan harga saham.

Pembaca boleh menantikan senarai bank serantau yang sahamnya paling banyak dijual — dan untuk melihat dengan lebih dekat jenis deposit yang berbeza. Sementara itu, kami akan terus mengikuti perjanjian Credit Suisse/UBS.

*Kami mencuri sari kata ini daripada CreditSights, dan kami tidak memikirkannya terlebih dahulu.

sg totobet

minta pengeluaran sydney hari ini

sidney sidney

bukaan hk hari ini

togel malam ini