site

Bagaimana Warganegara Pertama yang dikawal oleh keluarga menjadi 20 bank teratas AS

Seminggu sebelum Silicon Valley Bank dirampas oleh Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan, pemberi pinjaman yang akan terus memperolehnya telah meraikan ulang tahunnya yang ke-125, setelah berkembang dari satu cawangan yang berpusat di luar bandar North Carolina pada abad ke-19 menjadi salah satu yang terbesar. dinasti perbankan di AS.

First Citizens Bank, yang awal pagi Isnin memenangi lelongan yang diuruskan oleh FDIC untuk membeli SVB, mempunyai kawalan keluarga di bawah tiga generasi yang memanfaatkan pergolakan industri untuk mengembangkan kunci kira-kiranya dan menjadikan pemiliknya kekayaan berbilion dolar.

Dengan andaian $110bn aset daripada SVB yang gagal, termasuk kira-kira $70bn dalam bentuk pinjaman dan $40bn tunai, saiz kunci kira-kira Warganegara Pertama akan lebih dua kali ganda kepada $219bn. Itu akan menjadikannya bank ke-16 terbesar di AS berdasarkan aset, dan meletakkannya tepat di bawah ambang di mana ia akan dianggap penting secara sistem oleh Rizab Persekutuan.

Sejarahnya dalam beberapa cara serupa dengan pemberi pinjaman kecil fiksyen dalam gerakan klasik 1940-an, Ia adalah Kehidupan yang Hebat. Ia diasaskan sebagai Bank of Smithfield pada tahun 1898 dengan modal $10,000 dan merupakan pemberi pinjaman tunggal di Johnston County, di mana majoriti pelanggannya bekerja di ladang.

Ketua eksekutif Frank Holding telah bekerja di bank itu dengan berturut-turut peranan di cawangannya sebelum mengambil alih tampuk bapa saudaranya, Lewis Holding, sejak meninggal dunia, semasa krisis kewangan 2008.

Tetapi sementara Holding bercakap dengan undian selatan dan mengkhabarkan pendekatan yang mudah untuk memberi pinjaman, dia juga pembuat perjanjian berpendidikan Wharton yang telah membina First Citizens menjadi kehadiran perbankan nasional dengan menerkam saingan tertekan yang dijual dengan harga murah.

“[Holding] tidak takut untuk melakukan apa-apa perjanjian.” kata Phil Timyan, pelabur swasta yang telah memiliki saham dalam First Citizens selama hampir dua dekad.

“Beliau adalah seorang yang oportunis dalam membina bank,” kata Timyan dari tawaran urus niaga First Citizens. “Dia tahu apa aset itu, membelinya pada harga diskaun, dan ia segera meningkat.”

Timyan menggelar pengambilalihan SVB sebagai transformatif. “[Holding] menggandakan saiz dan membeli SVB pada diskaun $16 bilion,” katanya, merujuk kepada bidaan pemenang First Citizens, iaitu kira-kira 15 peratus di bawah nilai di mana SVB membawa aset pada bukunya.

Holding, bersama kakaknya Hope Bryant, naib pengerusi bank itu, dan abang iparnya, Peter Bristow, presidennya, telah memperoleh lebih daripada sedozen bank daripada pemilikan FDIC sejak dua dekad yang lalu. Mereka juga telah meneruskan percubaan bermusuhan untuk membeli pemberi pinjaman yang disenaraikan secara terbuka.

Keluarga Holding mengawal Warga Pertama, dan ahlinya memiliki kira-kira $2bn stok, menurut pengiraan Financial Times. Saham bank itu melonjak lebih 50 peratus pada hari Isnin selepas pembelian SVB, mengakibatkan keuntungan kertas lebih daripada $500 juta untuk keluarga itu.

Kedua-dua bank yang digabungkan hampir tidak mungkin lebih berbeza. SVB ialah pemberi pinjaman kepada syarikat pemula Silicon Valley dan pelabur mereka, yang memegang baki yang besar di bank dan ditawarkan pelbagai produk pinjaman daripada talian kredit yang digunakan untuk melancarkan urusan jual beli kepada gadai janji besar dan juga pembiayaan untuk kilang wain. Penyimpan biasa mempunyai baki yang jauh lebih tinggi daripada $250,000 yang dilindungi oleh jaminan persekutuan, dan hanya 3 peratus daripada deposit bank telah diinsuranskan.

Sementara itu, First Citizens mengendalikan rangkaian 550 cawangan yang kira-kira 30 kali lebih besar daripada jejak SVB. Pemberi pinjaman memenuhi sebahagian besar kepada pelanggan di bandar-bandar kecil di seluruh tenggara AS.

Hampir 70 peratus daripada deposit Warganegara Pertama diinsuranskan, menurut data FDIC, bermakna ia “melekit” dan tidak terdedah kepada larian bank dari jenis yang terbukti merosakkan SVB. Warganegara Pertama juga tidak bergantung pada pembiayaan borong, yang kosnya telah meningkat secara mendadak sejajar dengan kenaikan kadar faedah.

Pada 2020, bank itu mencapai pengambilalihan terbesarnya, bersetuju untuk membeli pemberi pinjaman perniagaan CIT Group dengan harga $2bn. Perjanjian itu menekankan kelebihan pembiayaannya.

“CIT tidak begitu menguntungkan kerana ia dibiayai terutamanya dengan pembiayaan borong,” kata Timyan. Holding “hanya meletakkan aset pada kunci kira-kiranya dengan kos deposit yang rendah dan meningkatkan secara material apa yang diperolehnya,” katanya.

Mengenai panggilan persidangan dengan penganalisis pada hari Isnin, Holding berkata profil kewangan konservatif First Citizens telah membantu ia memenangi salah satu lelongan FDIC terbesar yang pernah ada.

“Kami berbangga kerana diiktiraf dalam sektor perbankan untuk konservatisme dan kekuatan,” kata Holding. “Ini adalah sebab utama mengapa Warga Pertama telah menyelesaikan lebih banyak transaksi FDIC daripada hampir mana-mana bank sejak 2009.”

First Citizens merancang untuk mengembangkan teknologi dan ruang teroka di mana SVB telah mendominasi. Holding melihat beberapa pertindihan antara pelanggan SVB dan pelanggannya sendiri di Raleigh, North Carolina, kawasan yang digelar “Segitiga Penyelidikan” kerana ia adalah rumah kepada beberapa universiti dan syarikat bioteknologi terkemuka.

Apabila tidak meneroka industri untuk tawaran perbankan yang tertekan, Holding mempunyai pelbagai kepentingan perniagaan. Sebagai contoh, beliau ialah pengarah Syarikat Acar Mount Olive, sebuah perniagaan penjerukan tempatan di sebuah bandar eponim di North Carolina di mana Warga Pertama mengendalikan sebuah cawangan.

Pelaporan tambahan oleh Mark Vandevelde

result agp

hasil pengeluaran sydney hari ini

totobet sikni

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2020

keluaran sgp