site

Bagaimana seorang legenda bola sepak menjaringkan $125 juta untuk permainan wanita

Habuk jaket hijau anda, Master sudah kembali! Terdapat kelebihan tambahan untuk golf major tahun ini, ihsan LIV Golf, saingan yang dibiayai oleh Saudi untuk Jelajah PGA AS. Greg Norman, ketua LIV yang dikenali sebagai “jerung” pada zamannya bermain, tidak dijemput tetapi telah menjelaskan bahawa pemain sirinya akan meraikan bersama jika salah seorang daripada mereka menang di Augusta hujung minggu ini.

Itu kelihatan seperti kemungkinan sebenar, dengan Brooks Koepka, seorang pemberontak LIV dan bekas pemain nombor satu dunia, mengetuai pertuduhan ke hujung minggu. Kemenangan akan menjadi kemenangan perhubungan awam yang besar untuk jelajah yang memisahkan diri, tetapi memerlukan lebih banyak masa untuk mencabar ketuanan Jelajah PGA.

Minggu ini, kami menyelidiki perkara di sebalik pelaburan Sixth Street bernilai $125 juta dalam kelab Liga Bola Sepak Wanita Kebangsaan yang baharu, dan meneroka masa depan Hiburan Gusti Dunia dan Kejohanan Pertarungan Terunggul selepas perjanjian $21 bilion oleh mogul Hollywood, Ari Emanuel untuk meletakkan mereka dalam kumpulan pemilikan yang sama – Samuel Agini, wartawan perniagaan sukan

Pertemuan peluang di belakang pertaruhan $125juta Sixth Street pada bola sepak wanita

Bola sepak wanita: kes pelaburan © USA TODAY Sports melalui Reuters Con

Alan Waxman bukanlah orang asing dalam dunia sukan. Sebagai ketua eksekutif Jalan Keenamfirma pelaburan yang berpangkalan di San Francisco, dia telah mengambil kepentingan dalam perkara seperti Real Madrid, FC Barcelonadan Persatuan Bola Keranjang Kebangsaan san antonio spurs. Melalui pemilikan majoriti Legends, syarikat konsesi dan hospitaliti, Sixth Street mempunyai pandangan ke dalam operasi kebanyakan stadium dan arena terkenal sukan dan hiburan.

Tetapi Waxman memberitahu Papan markah sehinggalah isterinya berkeras untuk mengadakan pertemuan dengan pemain bola sepak yang sudah bersara di Bay Area barulah Waxman berfikir secara serius untuk melabur dalam sukan wanita. Bekas pemain bola sepak itu kebetulan adalah Aly Wagner, seorang legenda bola sepak Amerika yang telah lama berkempen untuk membawa kelab wanita pro ke semenanjung California.

“Semakin banyak kami menggali semakin banyak kami melihat lampu hijau, lampu hijau, banyak lampu hijau dari segi penunjuk rangka kerja [of the investment]” Kata Waxman. Hasil daripada pertemuan mereka adalah perjanjian baharu yang terobosan dalam bola sepak wanita yang akan menyaksikan Sixth Street melabur $125 juta ke dalam Liga Bola Sepak Wanita Kebangsaan kelab, termasuk rekod bayaran pengembangan $53 juta — harga yang dibayar untuk membesarkan liga milik kolektif dengan menambah pasukan — peningkatan 10 kali ganda dalam yuran pengembangan yang dibayar pada tahun 2020.

Pasukan itu akan berpangkalan di Bay Area dan akan menjadi majoriti francais pro-sukan AS pertama yang dimiliki oleh modal swasta, konsep yang hampir tidak dapat difikirkan walaupun empat tahun lalu apabila Besbol Liga Utama memecahkan acuan dan menjadi liga sukan Amerika pertama yang membenarkan pelaburan institusi untuk kepentingan minoriti.

Maddie Winslow, yang menjalankan proses penjualan untuk firma penasihat sukan Inner Circle Sports dan NWSL, berkata rundingan itu mencerminkan kematangan untuk liga yang hanya ditubuhkan pada 2012. “Kami bertanya [potential investors] untuk melihat keputusan perniagaan, kesan daripada yuran pengembangan $53 juta. Ia bukan sahaja, ‘wanita layak mendapatnya’, tetapi lihat pada angka, lihat datanya”.

Inner Circle juga menjalankan proses penjualan untuk Chicago Red Stars, sebuah pasukan yang pemilikan sebelumnya telah dipaksa keluar di tengah-tengah skandal penyalahgunaan sistemik 2021. Tawaran telah mencapai pusingan kedua; Winslow berkata yuran pengembangan francais Bay Area adalah “penanda aras dari sini”.

Adakah liga menguntungkan? Jessica Berman, pesuruhjaya NWSL, berkata “apabila anda melihat keseluruhan sukan, saya fikir cara orang berfikir tentang penciptaan nilai adalah mengenai nilai perusahaan . . . jenis pelabur yang kami cari ialah orang yang memahami bahawa ini adalah cadangan nilai jangka panjang.”

Bagaimana WWE dan UFC akan mendapat pukulan

WWE: terbang tinggi © Charles Krupa/AP

Mogul Hollywood Ari Emanuel dan impresario gusti profesional Vince McMahon tahu perkara yang diperlukan untuk menulis skrip. Perjanjian $21bn mereka untuk menggabungkan Ultimate Fighting Championship dan World Wrestling Entertainment akan mewujudkan raksasa showbiz yang bersedia untuk memanfaatkan permintaan untuk aksi langsung.

Pada pandangan pertama, WWE dan UFC sama sekali berbeza. Superstar WWE naik, melompat di gelanggang dan bermain pertarungan yang telah ditentukan, manakala pejuang UFC benar-benar mengalahkan satu sama lain.

Tetapi kedua-dua bentuk hiburan berkembang maju dengan etos yang sama. Emanuel dan McMahon ialah pemain pertunjukan yang mengetahui nilai kandungan dan cara mengewangkannya.

Apabila Kumpulan Endeavour Emanuel mula-mula membeli ke UFC pada 2016, siri seni mempertahankan diri campuran mempunyai nilai perusahaan, termasuk hutang, sebanyak $4.1bn. Di bawah syarat perjanjian minggu ini, angka itu melonjak kepada $12.1bn. WWE bernilai $9.3bn.

Gabungan akan diterjemahkan ke dalam skala yang lebih besar. UFC memperoleh $1.1 bilion hasil pada 2022 dan melaraskan pendapatan kira-kira $600 juta. Hasil WWE diterjemahkan kepada pendapatan larasan kira-kira $400 juta. UFC menjana wangnya daripada hanya 40 acara tahunan, manakala WWE menganjurkan lebih daripada 200 acara.

Gabungan itu akan membolehkan Endeavor mencapai anggaran 1.2 bilion peminat global WWE, penonton yang melebihi 700 juta pengikut UFC.

Kandungan langsung kekal sebagai raja dalam industri hiburan. WWE dan UFC masing-masing membuat lebih daripada 70 peratus pendapatan daripada hak media, dan Endeavour akan berharap untuk mendapatkan peningkatan dalam rundingan pembaharuan yang akan datang.

WWE dan UFC boleh belajar daripada kekuatan masing-masing. Daripada pendapatan $1.1bn UFC tahun lepas, $143 juta datang daripada penajaan, tiga kali ganda di bawah pemilikan Endeavour. Hasil tajaan WWE berjumlah hanya $65 juta. Sebaliknya, WWE memperoleh $130 juta daripada produk pengguna seperti mainan; Setara dengan UFC hanya $55 juta.

Eric Bischoff, penganjur gusti yang melancarkan serangan Gusti Kejuaraan Dunia ke atas WWE pada 1990-an, memberitahu Papan markah bahawa UFC-WWE boleh mencapai lebih banyak bersama.

“Jika anda melihat unit perniagaan dalam setiap syarikat masing-masing, mentol mula menyala di kepala anda,” kata Bischoff.

“Sekarang anda adalah raksasa bernilai $21 bilion anda bukan dua, syarikat yang lebih kecil berjaya. Itu memberi anda leverage dalam pasaran dalam beberapa cara,” tambahnya. “Perlesenan dan perdagangan menjadi salah satu daripadanya, pengedaran televisyen antarabangsa menjadi satu lagi, memanfaatkan ketika berunding untuk tempat.”

Serta pembaharuan hak media yang akan datang, Endeavour telah menyerlahkan peluang untuk mencipta lebih banyak kandungan, acara langsung, penajaan dan pelesenan. Ia juga menyerlahkan keupayaan untuk pergi “terus kepada pengguna”, dengan kedua-dua UFC dan WWE menarik peminat setia.

Ia tidak semua merah jambu walaupun. Lajur Lex FT ragu-ragu terhadap sinergi hasil. Ia juga memberi amaran bahawa – berdasarkan sumbangan keuntungan operasi relatif, diperbetulkan untuk struktur modal masing-masing – pemegang saham WWE layak hanya 43 peratus daripada syarikat baharu yang menempatkannya dan UFC, dan bukannya 49 peratus yang mereka terima.

Mungkin itu hanya harga untuk membeli aset hiburan sukan elit yang dikawal oleh McMahon yang berusia 77 tahun. Ia juga merupakan peluang yang jarang berlaku untuk membeli apa yang sebenarnya adalah liga sukan yang memegang lebih banyak kawalan daripada harta sukan purata.

Liga sukan biasanya perlu berkongsi hasil mereka dengan pasukan dan pemiliknya. WWE tidak perlu bersusah payah dengan semua itu. Tidak ada pasukan, hanya ahli gusti dan kakitangan lain.

Tawaran ini tidak datang dengan kerap.

Sorotan

Paris 2024: politik © Kirill Kudryavtsev/AFP melalui Getty Images

  • Dengan lebih kurang setahun lagi menjelang Sukan Olimpik Paris 2024, sukan global amat berbelah bagi sama ada atlet Rusia dan Belarus layak untuk bertanding disebabkan perang yang berterusan di Ukraine.

  • Pemain golf yang berhenti dari Jelajah Eropah untuk menyertai LIV Golf melakukan “pelanggaran serius”, menurut keputusan badan timbang tara Sporting Resolutions, dan kini mesti membayar denda £100,000 mereka.

  • Penyelidikan bebas mendapati bahawa “pemain telah mengalami beberapa bentuk perkauman” di “setiap kawasan” ragbi elit. Penyelidikan itu telah ditugaskan oleh Kesatuan Bola Sepak Ragbi, Ragbi Liga Perdana dan Persatuan Pemain Ragbi.

Wisel penamat

Musim bunga menandakan musim hari padang sekolah, biasanya pesta permainan yang menyeronokkan, pertandingan sukan dan kegembiraan hari di luar rumah bersama rakan dan keluarga. Bagi Shelly-Ann Fraser-Pryce dari Jamaica, juara 100m Olimpik dua kali, hari sukan sekolah anaknya Zyon dianggap sebagai satu lagi hari di pejabat. Fraser-Pryce melenyapkan ibu bapa yang lain dalam perlumbaan pecut wanita. Dalam catatannya sendiri di Instagram, dia menjelaskan bahawa walaupun jurulatihnya sendiri tidak mahu dia mengikuti barisan pada hari itu, tetapi selepas suaminya mendapat habuk dalam perlumbaan lelaki “ia hanya tidak masuk akal untuk kami pergi tanpa membawa pulang sekeping emas”. Fikiran dan doa kepada ibu-ibu lain di sekolah Zyon.

ke sgp

pengeluaran sidney hari ini berapa

keluar angka hongkong

toto bet sgp