site

Badan pemantau audit Jerman mengharamkan EY atas kerja Wirecard

EY telah dilarang daripada mengambil syarikat tersenarai sebagai pelanggan audit baharu di Jerman selama dua tahun kerana kerja yang cacat untuk syarikat pembayaran yang memalukan Wirecard, dalam satu keputusan penting oleh badan pemerhati audit negara itu Apas, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

Firma Big Four dan lima pekerja semasa dan bekas juga telah didenda sehingga €500,000 setiap seorang.

Pengawal selia tidak membuat sebarang keputusan rasmi sama ada EY bertindak dengan niat atau dengan kecuaian, mengelak soalan yang menjadi perbalahan mengenai liabiliti jenayah dan sivil firma itu.

Wirecard runtuh menjadi insolvensi pada Jun 2020 dalam salah satu skandal perakaunan pasca perang terbesar di Eropah, selepas mendedahkan bahawa separuh daripada pendapatannya dan €1.9 bilion dalam bentuk tunai korporat tidak wujud. Syarikat yang berpangkalan di Munich itu telah menerima audit tanpa kelayakan daripada EY selama lebih daripada satu dekad.

EY telah kehilangan beberapa pelanggan audit besar berikutan skandal itu, termasuk Commerzbank, DWS dan KfW, dan tidak memenangi sebarang mandat baharu yang penting sejak itu.

Apas dan kementerian ekonomi Jerman tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas keputusan itu, yang pertama kali dilaporkan oleh Handelsblatt.

EY berkata ia hanya akan mengulas selepas Apas mengeluarkan kenyataan rasmi. Firma itu menegaskan bahawa ia bekerjasama sepenuhnya dengan badan pemerhati semasa siasatan dan mengambil pengajaran penting daripada kes itu.

totobet.net sgp

pengeluaran sidni

togel sydnèy hari ini

angka hasil hk

singapura totobet