site

AS mengalami kegagalan bank terbesar sejak Krisis Kewangan Global

SVB dan Signature Bank adalah kegagalan bank kedua dan ketiga terbesar dalam sejarah AS, dengan gabungan aset sebanyak $319bn, menurut data daripada Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan AS.

Tahun terburuk bagi kegagalan AS, ialah 2008 apabila bank-bank dengan aset $374bn, mengalami kerugian, mencetuskan Krisis Kewangan Global.

Kejatuhan Lehman Brothers pada 15 September diikuti seminggu kemudian oleh Washington Mutual, kegagalan bank terbesar dalam sejarah AS, pada aset $307bn.

Sejak itu 525 bank AS telah mengalami kerugian. Tetapi selepas mencapai kemuncak 157 institusi pada tahun 2010, kegagalan bank menurun secara berterusan. 2021 dan 2022 tiada penutupan. Silicon Valley Bank menjadi kegagalan bank AS pertama dalam 868 hari, tempoh paling lama tanpa kegagalan bank sejak 2007, apabila penutupan Metropolitan Savings Bank menamatkan tempoh 952 hari.

Shotaro Tani

Carta kami yang lain pada minggu ini. . .

Perancis meningkatkan bahagian eksport senjata di seluruh dunia kepada lebih sepuluh peratus dalam tempoh 2018-2022, menyatukan tempat ketiga dalam ranking global dan merapatkan jurang di Rusia di tempat kedua daripada 15 mata peratusan kepada lima.

India, Qatar dan Mesir merupakan destinasi utama untuk eksport Perancis, secara kolektif menyumbang lebih separuh, menurut data yang diterbitkan oleh Institut Penyelidikan Keamanan Antarabangsa Stockholm (Sipri).

Eksport AS melonjak kepada 40 peratus daripada pasaran global, meningkat tujuh mata peratusan, manakala bahagian UK merosot kepada 3.2 peratus, susut di belakang Itali yang eksportnya meningkat kepada 3.8 peratus.

Negara-negara Eropah meningkatkan import senjata mereka sebanyak 47 peratus antara 2013-17 dan 2018-22, menentang trend yang menyaksikan volum urus niaga senjata global menurun sebanyak 5.1 peratus dalam tempoh yang sama.

Alan Smith

Kira-kira 60,000 hingga 70,000 askar Rusia terbunuh pada tahun pertama pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine, menurut anggaran daripada kumpulan pemikir CSIS, lebih banyak daripada jumlah yang terkorban dalam semua peperangannya yang lain sejak 1945.

Kematian dalam pertempuran adalah lebih daripada empat kali ganda lebih tinggi daripada Perang Soviet-Afghan selama sedekad.

Jumlah itu termasuk askar Rusia biasa, pejuang dari militia pro-Rusia dan kontraktor dari syarikat tentera swasta seperti Kumpulan Wagner.

Di sebalik kos nyawa, kawalan Rusia ke atas wilayah Ukraine telah berkurangan daripada 30 peratus dalam tempoh sebulan selepas melancarkan pencerobohan, kepada 17 peratus sekarang, kata CSIS.

Shotaro Tani

UK menjadi lebih bertolak ansur, menurut data baharu yang diterbitkan oleh King’s College London sebagai sebahagian daripada Tinjauan Nilai Dunia ketujuh. Tinjauan itu meminta responden menilai pelbagai langkah daripada 0 hingga 10, dengan 1—3 dianggap “tidak wajar”, 4—7 sebagai “mungkin wajar” dan 8—10 sebagai “boleh dibenarkan”.

Sejak tinjauan terakhir pada 2018, perkadaran orang yang menilai homoseksualiti sebagai “wajar” telah meningkat daripada 57 peratus kepada 66 peratus. Bagi perceraian peratusan telah meningkat daripada 52 kepada 64.

Peratusan orang yang mengatakan seks kasual adalah wajar telah meningkat dengan mendadak, meningkat daripada 27 peratus pada 2018 kepada 42 peratus dalam tinjauan terbaru.

Sokongan untuk pengguguran dan euthanasia menghampiri tanda majoriti buat kali pertama, menurut tinjauan itu, yang dijalankan secara purata setiap lima tahun.

Tukar Rininsland

Penyelidikan menggunakan pelbagai kaedah menunjukkan bahawa hampir 40 peratus kematian di seluruh dunia tidak didaftarkan, disebabkan oleh ketidaksamaan dalam sistem pendaftaran negara. Kebanyakan kematian tidak berdaftar berlaku di negara berpendapatan rendah.

Hanya 8 peratus kematian yang dilaporkan di negara-negara ini merekodkan punca kematian, berbanding 95 peratus di negara berpendapatan tinggi.

Data punca kematian yang berkualiti tinggi adalah penting untuk mengutamakan keputusan dan pelaburan kesihatan awam, serta memantau kemajuan.

Menurut WHO, terdapat sedikit insentif yang dirasakan di banyak negara untuk orang ramai mendaftarkan kematian, terutamanya dalam kalangan yang paling miskin: mungkin terdapat sedikit yang boleh diwarisi selepas kematian orang tersayang dan pemahaman tentang kepentingan sijil kematian untuk mengakses yang layak. faedah tetap terhad. Selain itu, tidak semua negara memerlukan proses undang-undang untuk diikuti untuk melupuskan badan.

Dunia lebih baik dalam merekodkan kelahiran. Kebanyakan negara mempunyai beberapa bentuk sistem pendaftaran — tetapi kelahiran 36 juta bayi di seluruh dunia setiap tahun tidak didaftarkan.

Alan Smith


Selamat datang ke Datawatch — pembaca tetap edisi cetak Financial Times mungkin mengenalinya dari rumah hari minggunya di muka depan.

Adakah anda mempunyai pemikiran tentang mana-mana carta yang dipaparkan minggu ini — atau mana-mana data lain yang menarik perhatian anda dalam tujuh hari yang lalu? Beritahu kami dalam ulasan.

Ikuti perkembangan terkini dengan kewartawanan visual dan data terkini daripada Financial Times:

  • Titik Data. Lajur mingguan daripada ketua wartawan data FT John Burn-Murdoch.

  • Grafik Iklim Minggu Ini diterbitkan setiap minggu di halaman hab Ibu Kota Iklim kami.

  • Daftar ke The Climate Graphic: Surat berita yang dijelaskan, percuma untuk pelanggan FT. Dihantar setiap hari Ahad, di belakang tabir melihat data iklim paling topikal dalam seminggu daripada pasukan pelaporan iklim dan visualisasi data pakar kami.

  • Ikuti Financial Times di Instagram untuk carta dan visual daripada cerita penting.

  • Ikut Data FT di Twitter untuk grafik berita dan cerita dipacu data dari seluruh FT.

toto bet sgp

pengeluaran sidney pengeluaran sidney

pengeluaran sydney

data pengeluaran hongkong hari ini

result hk