site

Apakah maksud pengambilalihan Credit Suisse untuk UBS

Dua hari selepas UBS bersetuju membelanjakan $3.25 bilion untuk menyelamatkan saingannya, Credit Suisse, para eksekutif telah mula cuba mengatasi risiko dan menjual pelabur atas faedah perkahwinan senapang patah.

Ketua eksekutif Ralph Hamers memberitahu Financial Times bahawa perjanjian itu “bukan sekadar menyatukan dua syarikat” tetapi mengenai “bagaimana kita boleh membina UBS yang lebih besar”.

Penyelamatan itu, yang akan mewujudkan bank keempat terbesar di dunia berdasarkan aset — dengan 120,000 kakitangan dan aset $5tn — telah menimbulkan kebimbangan bahawa ia mungkin menjadi gangguan yang tidak diingini untuk eksekutif UBS.

Eksekutif tersebut, bagaimanapun, telah menegaskan bahawa mereka tidak dipaksa ke dalam perjanjian itu dan ia akan meningkatkan pendapatan sesaham bank selewat-lewatnya pada 2027. Mereka telah menunjukkan harga rendah yang mereka bayar untuk perniagaan yang mempunyai permodalan pasaran sebanyak $7.5bn minggu lepas, dan kepada SFr100bn kecairan yang telah dilakukan oleh kerajaan Switzerland sebagai penghenti.

Pengurusan kekayaan

Dengan $3.4bn aset pengurusan kekayaan, UBS akan menjadi bank persendirian kedua terbesar di dunia, tepat di belakang Morgan Stanley — atau “juggernaut pengumpul aset”, seperti yang ditulis oleh penganalisis Citigroup Andrew Coombs.

Perniagaan kekayaan gabungan akan menjadi pemain terbesar di Asia Tenggara serta Timur Tengah, dan salah satu pengurus terkemuka di Amerika Latin, dibantu oleh bahagian Brazil Credit Suisse.

Perjanjian itu akan memberi sedikit manfaat, walau bagaimanapun, untuk cita-cita UBS untuk berkembang di AS, sejak Credit Suisse keluar dari pasaran pada 2015.

Perniagaan gabungan itu boleh kehilangan beberapa pelanggan, penganalisis juga menyatakan, yang merupakan pelanggan kedua-dua pemberi pinjaman dan ingin mempelbagaikan hubungan perbankan mereka.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, UBS juga telah menjadi tempat perlindungan bagi pelanggan Credit Suisse yang melarikan diri. Hamers berkata bank itu menerima lonjakan aliran masuk minggu lepas, kerana pelanggan yang gelisah mengeluarkan simpanan mereka daripada Credit Suisse dan bank lain yang rapuh.

“Aliran masuk yang kami lihat semasa . . . minggu lepas, mereka benar-benar menunjukkan status kami sebagai tempat selamat,” kata Hamers kepada penganalisis.

Tetapi UBS tidak lagi akan dilihat sebagai alternatif kepada Credit Suisse, jadi pelanggan kaya boleh tergoda untuk mencari di tempat lain. Rakan pengurus kekayaan Switzerland, Julius Baer, ​​yang mempunyai perniagaan yang kukuh di Asia, dijangka menjadi benefisiari: sahamnya telah melonjak 13 peratus minggu ini.

Penganalisis JPMorgan meramalkan bahawa gabungan perniagaan akan paling terdedah kepada pengeluaran daripada pelanggan ultra kaya — yang membentuk 55 peratus daripada aset kekayaan di kedua-dua bank — serta pelanggan bertindih di Asia dan Switzerland.

Bank Switzerland

Aset Credit Suisse yang paling berharga ialah bank domestiknya. Dikenali secara dalaman sebagai ‘permata dalam mahkota’, penganalisis menganggarkan perniagaan itu boleh mencecah sehingga SFr15bn secara spin-off. Pada 2017 rancangan telah disediakan untuk menyenaraikan 25 peratus perniagaan, yang dilindungi daripada kumpulan lain.

Penganalisis menjangkakan spin-offnya menjadi satu syarat gabungan UBS-Credit Suisse, memandangkan kedua-dua pemberi pinjaman itu mengawal sekitar 30 peratus pasaran Switzerland. Tetapi setakat ini, UBS telah menunjukkan sedikit selera untuk membuang bank domestik Credit Suisse, mendapati perbankan korporatnya sangat menarik.

Seorang yang terlibat dalam rundingan menyelamat berkata dia tidak menjangkakan sebarang masalah antitrust di Switzerland.

“Kerajaan baru sahaja meneruskan undang-undang kecemasan untuk menghalang pemegang saham daripada mengundi perjanjian ini – adakah anda benar-benar fikir mereka akan mengambil berat tentang peraturan anti-persaingan?” orang itu berkata.

Sekiranya UBS meneruskan perniagaan domestik, kebanyakan daripada 17,000 pekerjaan di Credit Suisse di Switzerland akan terancam sebaik sahaja UBS menutup cawangan dan mengalih keluar peranan pentadbiran pendua.

Pengurusan aset

Menggabungkan perniagaan pengurusan aset UBS bernilai $1.1tn dengan unit $400bn Credit Suisse akan mewujudkan pengurus aset ketiga terbesar di Eropah.

Kedua-dua perniagaan ini saling melengkapi, dengan Pengurusan Aset UBS lebih tertumpu pada strategi aktif yang direka untuk pelanggannya yang kaya, manakala perniagaan Credit Suisse mempunyai bahagian produk pasif dan dana alternatif yang lebih tinggi.

Namun sementara cabang pelaburan yang lebih kukuh membantu perniagaan teras UBS untuk menjaga kekayaan pelanggan yang kaya, membawa kedua-dua perniagaan itu bersama-sama membawa risiko.

Cabang pelaburan Credit Suisse merupakan punca salah satu skandal terbesarnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, apabila ia terpaksa menutup $10 bilion dana pelaburan yang terikat dengan firma kewangan pakar Greensill Capital pada 2021.

Keruntuhan itu membawa kepada pergaduhan undang-undang dan tuntutan insurans yang berliku-liku, kerana Credit Suisse cuba untuk mendapatkan kembali kerugian pelanggannya, yang dijangka berterusan untuk tahun-tahun akan datang.

Bank pelaburan

Setakat ini bahagian Credit Suisse yang paling tidak menentu ialah bank pelaburannya, yang telah pun dikurangkan sebelum perjanjian UBS.

Bagi pengurus kanan di UBS, ia adalah sebahagian daripada perniagaan yang mereka lihat paling sesuai dengan strategi semasa mereka. Ia juga merupakan unit di mana kebanyakan skandal dan kerugian Credit Suisse telah terpancar sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

UBS bercadang untuk menutup sebahagian besar bank pelaburan dan kerajaan menawarkan untuk menyumbang SFr9bn untuk melindunginya daripada kerugian daripada berbuat demikian — sebaik sahaja UBS menanggung sendiri SFr5bn yang pertama.

Penghapusan akan berlaku dalam unit bukan teras Credit Suisse, atau “bank buruk”, yang ditubuhkan tahun lepas untuk memunggah aset yang tidak diingini.

Apa-apa sahaja yang pihak pengurusan UBS anggap terlalu berisiko dan tidak banyak digunakan untuk perniagaan pengurusan kekayaannya — termasuk kewangan leverage dan kredit berstruktur — akan dibatalkan.

Di bawah syarat pengambilalihan, gabungan bank pelaburan itu akan menyumbang tidak lebih daripada satu perempat daripada aset berwajaran risiko kumpulan.

Ramai daripada 17,000 bank pelaburan Credit Suisse boleh kehilangan pekerjaan mereka, menurut orang yang biasa dengan pemikiran pengurusan UBS. Walau bagaimanapun, UBS juga mungkin ingin menjual bahagian tertentu perniagaan dan bukannya menghentikannya.

Walaupun kepimpinan UBS mempunyai sedikit masa untuk operasi jualan dan perdagangan Credit Suisse, cabang penasihatnya memang menarik minat, menurut orang yang terlibat dalam perancangan.

Pengurus UBS percaya kelebihan datang dengan mengekalkan jurubank yang pakar dalam bidang pertumbuhan seperti farmaseutikal, teknologi, media dan telekomunikasi, kerana pemilik perniagaan boleh dipujuk untuk menjadi pelanggan pengurusan kekayaan.

Semua ini menimbulkan keraguan terhadap rancangan Credit Suisse untuk mengeluarkan sebahagian besar bank pelaburan di bawah jenama CS First Boston dan untuk ia dikendalikan oleh bekas ahli lembaga pengarah Michael Klein. FT melaporkan pada hari Selasa bahawa UBS bersedia untuk mengadakan perbincangan dengan Klein untuk membatalkan perjanjian itu.

totobet net singapura

pengeluaran angka sydney

keluaran sydney

hk prize keluar

singapore totobet