site

Amazon mengurangkan 9,000 lagi pekerja dalam pemacu kecekapan

Amazon memberhentikan 9,000 pekerja lagi, menambah kepada 18,000 pemberhentian yang diumumkan pada Januari, kerana kemerosotan dalam perbelanjaan pengguna memaksa gergasi e-dagang dan pengkomputeran awan itu diberhentikan.

Majoriti pemotongan baharu akan datang pada unit pengkomputeran awan syarikat, Perkhidmatan Web Amazon, platform penstriman permainan video Twitch, dan sumber manusia dan jabatan pengiklanannya.

Syarikat itu menggaji lebih daripada 1.5 juta pekerja di seluruh dunia, kebanyakannya pekerja gudang dan pemenuhan. Pemotongan pekerjaan Amazon baru-baru ini telah menyasarkan peranan korporat yang dibayar lebih baik dalam usaha untuk membentuk semula operasi pejabat belakangnya.

“Memandangkan ekonomi tidak menentu di mana kami tinggal, dan ketidakpastian yang wujud dalam masa terdekat, kami telah memilih untuk lebih diselaraskan dalam kos dan kiraan pekerja kami,” kata ketua eksekutif Andy Jassy pada Isnin.

Langkah itu dibuat selepas syarikat yang berpangkalan di Seattle itu menghentikan pembinaan di ibu pejabat baharu di Virginia, menarik diri daripada melancarkan kedai runcit fizikal baharu dan gudang yang ditutup di seluruh UK sejak beberapa bulan kebelakangan ini.

Seperti kumpulan teknologi lain, Amazon mengupah secara meluas dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk memenuhi permintaan yang lebih kukuh untuk perkhidmatannya daripada pelanggan yang dikunci semasa kemuncak wabak. Pengembangan ini “masuk akal memandangkan apa yang berlaku dalam perniagaan kami dan ekonomi secara keseluruhan”, kata Jassy.

Kadar faedah yang lebih tinggi dan kemerosotan dalam kuasa perbelanjaan pengguna telah memaksa syarikat teknologi mengurangkan perbelanjaan, dengan hampir 140,000 pemberhentian oleh kumpulan teknologi pada 2023, berbanding 161,000 pada keseluruhan 2022, menurut Layoffs.fyi, sebuah laman web yang menjejaki pekerja. -off dalam sektor.

Pelabur telah memberi ganjaran kepada kumpulan teknologi kerana mengurangkan pekerjaan, dengan harga saham Meta, Alphabet, Amazon dan Microsoft meningkat sejak awal 2023.

Tetapi langkah-langkah kecekapan tersebut mempunyai harga yang berpatutan. Empat kumpulan teknologi besar itu telah mendedahkan bahawa mereka secara kolektif telah menanggung lebih daripada $10 bilion dalam caj yang berkaitan dengan lebihan besar-besaran dan langkah penjimatan kos lain.

Amazon mula mengurangkan bilangan pekerjanya pada bulan November, bermula dengan program “pemberhentian secara sukarela”. Pada bulan Januari ia mengumumkan bahawa ia akan memotong 18,000 pekerjaan. Harga sahamnya telah meningkat 14 peratus tahun ini, menjadikan penilaian syarikat kepada lebih daripada $1tn. Saham Amazon jatuh 1.5 peratus dalam dagangan pagi pada hari Isnin.

Jassy berkata pemotongan diumumkan secara berperingkat ketika pasukan menyelesaikan analisis dalaman, sambil menambah bahawa keputusan muktamad akan dibuat pada pertengahan April.

Amazon membelanjakan $640 juta untuk pemecatan pada suku keempat 2022, serta tambahan $720 juta untuk meninggalkan projek hartanah.

sgp result tercepat

sydney pengeluaran hari ini

hasil sdy

togel hkg hari ini keluar

sg totobet