site

Airbus menggugurkan perjanjian dengan unit digital Atos selepas tekanan daripada Chris Hohn

Airbus telah tunduk kepada tekanan daripada pengurus dana lindung nilai jutawan Chris Hohn dan menarik tawarannya untuk membeli pegangan minoriti dalam unit syarikat perkhidmatan IT Perancis Atos.

Saham dalam Atos menjunam 17 peratus kepada €10.72 pada awal petang di Paris selepas syarikat itu mengesahkan bahawa pembuat pesawat Eropah itu tidak akan lagi meneruskan rundingan untuk mengambil 29.9 peratus kepentingan dalam Evidian, cabang digital dan data besarnya.

Kehilangan pilihan itu akan memberi tekanan kepada Atos, sesuatu yang akan membimbangkan kerajaan Perancis kerana syarikat itu memiliki aset pengkomputeran kuantum yang sensitif dan pertahanan siber yang dianggap oleh Paris sebagai strategik.

Pelaburan oleh Airbus akan membantu Atos melaksanakan pembahagian operasi yang dirancang selepas tempoh kerugian besar.

Airbus telah memulakan perbincangan dengan Atos kerana berminat untuk meningkatkan pendigitalan dan pembangunan teknologi merentas perniagaannya, kata seseorang yang biasa dengan perkara itu, tetapi memutuskan bahawa membeli kira-kira 30 peratus kepentingan dalam Evidian bukanlah cara terbaik ke hadapan.

Airbus tidak akan dapat menjalankan perniagaan, yang berada di tengah-tengah pusingan pusingan, walaupun selepas melabur sejumlah besar.

Tetapi kedua-dua syarikat itu berkata dalam kenyataan berasingan bahawa mereka akan terus membincangkan cara lain yang boleh mereka bekerjasama. Airbus menegaskan bahawa perkongsian mempunyai “potensi untuk mencipta nilai yang signifikan untuk kedua-dua syarikat”, sesuatu yang diulangi Atos.

Atos berkata ia akan “meneroka pilihan lain dengan Airbus dan terus mengusahakan perkongsian strategik dan teknologi untuk jangka panjang”.

Airbus berkata ia telah membuat kesimpulan bahawa mengambil kepentingan minoriti “tidak memenuhi objektif syarikat dalam konteks semasa dan di bawah struktur semasa”. Ia akan terus meneroka “pilihan berpotensi lain”, tambahnya.

Keputusan itu dibuat selepas Hohn, yang dana TCInya merupakan salah satu pemegang saham terbesar dalam pembuat kapal terbang Eropah itu, menuntut ia menggugurkan kepentingannya, menyifatkan perjanjian yang dicadangkan itu sebagai “penyelamatan Atos, sebuah syarikat yang dibebani dengan tahap hutang yang tidak mampan dan lain-lain.” liabiliti”.

Hohn juga mempersoalkan penggunaan masa pengurusan pada urus niaga itu, dengan alasan bahawa Airbus sebaliknya harus memberi tumpuan kepada memenuhi sasaran penghantaran untuk pesawat baharu.

TCI, yang mempunyai lebih 3 peratus kepentingan dalam Airbus dan telah menjadi pemegang saham sejak 2012, telah memfailkan usul untuk pengeluar menjawab 16 soalan berkaitan urus niaga itu pada mesyuarat agung tahunannya bulan depan.

Atos telah mengumumkan pada Jun tahun lepas bahawa ia merancang untuk membahagikan dirinya kepada dua syarikat berasingan, satu proses yang disasarkan untuk diselesaikan paling awal pada pertengahan 2023.

Di satu pihak ialah perkhidmatan IT warisan separuh daripada perniagaan, yang dipanggil Tech Foundations, yang mempunyai kira-kira €6bn dalam jualan tahun lepas dan keuntungan operasi yang kecil.

Bahagian lain ialah Evidian, yang menggabungkan aktiviti perniagaan digital, data besar dan keselamatan Atos. Perniagaan itu, yang mempunyai kira-kira 60,000 pekerja dan pendapatan tahunan kira-kira €5 bilion, menjamin komunikasi untuk tentera Perancis di kalangan pelanggan lain.

Kemunduran dengan Airbus boleh memberi peluang kepada pelamar lain untuk pelbagai bahagian Atos untuk cuba menekan lembaga itu untuk mempertimbangkan semula pendiriannya.

Lama berhati-hati untuk menjual bahagian Atos, pengerusi Bertrand Meunier telah menolak minat awal daripada kumpulan elektronik pertahanan Thales untuk perniagaan keselamatan siber BDS. Jutawan Czech Daniel Kretinsky juga telah mengelilingi Yayasan Teknologi, tetapi dikatakan mahu dibayar ratusan juta untuk mengambil alih memandangkan keperluannya untuk penstrukturan semula.

Kerajaan Perancis telah memerhatikan perkembangan di Atos dengan teliti, berkata orang yang rapat dengan situasi itu, dan akan bertujuan untuk melindungi aset strategik dalam syarikat itu. “Mereka akan berasa selesa dengan fakta bahawa perbincangan diteruskan antara Atos dan Airbus,” kata salah seorang daripada mereka.

result singapur

keluaran sidney

sydney.togel

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021