site

Ahli Parlimen Kanan Tory mempersoalkan kesan rombakan peraturan modal yang dirancang ke atas PKS UK

Pengerusi Konservatif jawatankuasa pilihan Perbendaharaan Dewan Rakyat telah mempersoalkan mengapa cadangan untuk merombak peraturan modal bank UK termasuk langkah-langkah yang akan menjejaskan pemberian pinjaman kepada perniagaan kecil.

Campur tangan oleh Harriett Baldwin dibuat selepas Financial Times melaporkan bahawa rancangan kontroversi itu – sebahagian daripada cadangan yang lebih luas oleh Pihak Berkuasa Peraturan Prudential Bank of England untuk memperkenalkan pakej terakhir peraturan Basel di UK – berisiko mengurangkan pinjaman kepada PKS sebanyak 25 peratus. .

Cetakan kecil pakej itu termasuk mengalih keluar layanan yang menggalakkan untuk pinjaman PKS, yang dikenali sebagai “faktor sokongan PKS”, yang diperkenalkan di seluruh EU pada 2014, ketika UK masih menjadi ahli blok itu, memihak kepada apa yang disebut oleh pengawal selia. pendekatan yang lebih “berasaskan risiko”.

“Apa yang sukar ialah jika kita menggunakan kebebasan Brexit untuk melakukan sesuatu yang tidak dilakukan oleh orang lain dengan mengetatkan kriteria pemberian pinjaman untuk PKS,” kata Baldwin sambil menambah bahawa masih terlalu awal untuk mengetahui dengan tepat apa yang akan dilakukan oleh PRA. Pengawal selia sedang menjalankan perundingan yang ditutup bulan depan.

Beliau berkata jawatankuasa itu telah menulis kepada kumpulan perniagaan – termasuk CBI, Persekutuan Perniagaan Kecil dan Dewan Perniagaan British – untuk mendapatkan maklum balas mereka mengenai cadangan itu.

Oxera, perunding, telah menganggarkan bahawa perubahan itu boleh mengakibatkan penurunan £44bn dalam pinjaman kepada perniagaan kecil. Jumlah pinjaman bank kepada PKS, tidak termasuk skim pinjaman lantun balik yang diilhamkan oleh pandemik coronavirus, adalah kira-kira £165bn.

Alex Veitch, pengarah dasar di BCC, berkata: “Menghadkan risiko kepada ekonomi UK masuk akal tetapi bahaya tidak berada dalam sektor perbankan yang berkembang maju untuk firma yang lebih kecil.”

Beliau menambah: “Adalah satu kesilapan untuk menghapuskan faktor sokongan PKS kerana ia akan memberi kesan yang sangat nyata kepada perniagaan tersebut yang kemudiannya akan mendapati lebih sukar untuk mengakses kewangan.”

Kitty Ussher, ketua ekonomi di Institut Pengarah, berkata beliau akan membangkitkan kebimbangan yang sama dalam penyerahannya kepada perundingan PRA.

Bagaimanapun, seorang lagi pemimpin perniagaan berkata mungkin kurang simpati dengan melonggarkan cadangan peraturan mengenai modal bank memandangkan krisis terkini dalam sektor perkhidmatan kewangan.

Sam Woods, ketua PRA, memberitahu jawatankuasa pilihan Perbendaharaan awal bulan ini bahawa dia sedang menunggu maklum balas mengenai isu kesan ke atas PKS dan akan tetap berfikiran terbuka tentang situasi itu.

“Perlu dinyatakan bahawa perkara utama reformasi adalah untuk memastikan kita menangkap risiko dengan betul. Sebab untuk berbuat demikian ialah, jika anda tidak melakukannya, ayam itu akan pulang ke rumah apabila anda mengalami kemelesetan, dan itu adalah tepat apabila anda mahu pinjaman tersedia,” katanya.

Cadangan BoE juga termasuk elemen yang akan menjadikan pinjaman yang disokong oleh hartanah kepada syarikat kecil lebih mahal daripada pinjaman tidak bercagar — kerana caj modal ke atas pinjaman bersandarkan harta adalah tinggi.

PRA enggan mengulas.

totobet singapur

pengeluaran sdney

totobet data sydney

angka keluar hongkong

pasaran hari togel