site

Adakah harga minyak melantun?

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Sumber Tenaga kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda setiap Selasa dan Khamis

Selamat kembali ke Sumber Tenaga.

Memandangkan harga minyak merosot dalam beberapa minggu kebelakangan ini, keengganan untuk melindung nilai menyebabkan ramai pemain dalam tampung syal AS terdedah, seperti yang dilaporkan oleh Justin pagi ini.

Tetapi adakah kerugian harga kini telah berakhir, atau adakah terdapat lebih banyak kesakitan yang akan datang? Dalam surat berita hari ini, Derek bertanya sama ada harga minyak akan melantun semula.

Christine Murray melaporkan dari Mexico mengenai hubungan yang semakin hangat antara kerajaan dan modal swasta, selepas perjanjian dicapai untuk memajukan pembangunan medan minyak baharu yang besar. Dan Amanda melaporkan di mana pekerja minyak melihat masa depan mereka.

Terima kasih untuk membaca – Myles

Kemunculan semula yang kasar. . .

Harga minyak mentah melonjak semalam, dengan Brent menokok 4 peratus pada AS$78.12 setong di tengah-tengah harapan bahawa krisis perbankan yang melanda pasaran global telah mula reda.

Kehilangan kira-kira 5 peratus bekalan global kerana eksport dari utara Iraq ke Turki ditutup adalah berita yang lebih menaik untuk minyak mentah.

Jadi adakah itu untuk kegilaan Mac di pasaran minyak? Jawapan ringkasnya ialah tidak. Brent masih lebih kurang $8 di bawah harganya dari hari sebelum masalah Silicon Valley Bank didedahkan kepada umum. Dan spekulator kekal menurun.

Kedudukan beli bersih dalam kontrak minyak mentah utama sebagai bahagian kepentingan terbuka dalam pasaran telah berkurangan lebih daripada separuh dalam beberapa minggu kebelakangan ini, mewakili hanya 5 peratus. Itu lebih rendah daripada pada bila-bila masa sejak harga minyak turun di bawah sifar pada April 2020, kata Rory Johnston di Konteks Komoditi. Skala besar perubahan dalam kedudukan spekulator dalam beberapa minggu kebelakangan ini, kata penganalisis Reuters yang sentiasa cerdik, John Kemp, membayangkan “perubahan asas dalam tinjauan”.

Kegagalan SVB, kematian Credit Suisse dan ketakutan untuk terus menular telah mencemaskan walaupun penganalisis yang paling yakin. Goldman Sachs memetik tekanan perbankan, kebimbangan kemelesetan dan ketidaktentuan yang melonjak apabila ia mengurangkan ramalan harga Brent untuk 2023 sebanyak $7/b, kepada $85/b.

“Secara sejarah, selepas kejadian parut seperti itu, kedudukan dan harga pulih hanya secara beransur-ansur,” kata bank itu.

Pengetatan keadaan kredit juga membebankan pasaran minyak yang sentiasa bimbang dengan risiko kemelesetan, kata penganalisis di Energy Aspects. Ia bukan ulangan tahun 2008, “Tetapi kos pembiayaan untuk bank serantau AS akan meningkat untuk bersaing untuk deposit, yang akan memerah margin faedah bersih, mengetatkan kitaran kredit dan memperlahankan ekonomi.”

Di latar belakang adalah asas bekalan dan permintaan global yang ceroboh. Bekalan Rusia tidak jatuh dengan mendadak seperti yang dijangkakan, dan permintaan China tidak meningkat secepat yang diramalkan. Serangan di kilang penapisan Perancis telah melemahkan penggunaan minyak mentah; kerajaan AS menangguhkan pembelian minyak untuk Rizab Petroleum Strategik; dan inventori minyak komersial dunia yang kaya meningkat dengan cepat. OPEC menunjukkan sedikit kecenderungan untuk melangkah masuk sehingga ia lebih memahami prospek, kata Energy Aspects.

Namun, jika ada, penurunan harga minggu kebelakangan ini hanya meningkatkan peluang pemulihan yang kukuh kemudian.

Bekalan Rusia mungkin telah terbukti berdaya tahan setakat ini. Tetapi ketiadaan modal barat di huluan akhirnya akan menghakis kapasiti. Sementara itu, Kremlin minggu lalu berkata ia akan menguatkuasakan pemotongan unilateral kira-kira 5 peratus daripada bekalan.

Walaupun permintaan China mempunyai jangkaan yang kurang memuaskan, ia nampaknya tidak akan bertahan lebih lama. Agensi Tenaga Antarabangsa berkata bulan ini bahawa “China yang bangkit semula” akan membantu mendorong permintaan minyak global naik antara suku pertama dan keempat tahun ini sebanyak 3.2 juta tong sehari, “pertambahan relatif terbesar dalam tahun sejak 2010”.

Kejatuhan harga baru-baru ini, sementara itu, telah mendedahkan lebih banyak kelemahan dalam tampalan syal, di mana kos yang tinggi dan kekangan modal telah pun menimbulkan masalah untuk pertumbuhan bekalan yang ketara.

Ringkasnya, kejatuhan harga minyak bulan ini telah, jika ada, mungkin hanya menangguhkan pengiraan yang akan datang pada akhir tahun, apabila pengguna dunia dijangka membakar jumlah rekod minyak mentah sekali lagi.

Yang pasti, kemelesetan global akan memusnahkan tesis kenaikan harga ini — dan amaran daripada Bank Dunia tentang “dekad pertumbuhan yang hilang” akan datang tidak akan menimbulkan kebimbangan sesetengah peniaga minyak. Sehingga masalah perbankan diselesaikan secara muktamad, ancaman makro akan menimpa harga minyak mentah.

Pasaran minyak telah bertukar “terlalu pesimis”, kata Goldman, sentiasa naik. Tetapi ia mempunyai titik. Jika kemelesetan dapat dielakkan, pemulihan harga minyak boleh menjadi pantas. Strategi dagangan dan pergerakan meliputi kedudukan yang mencetuskan ketidaktentuan sedemikian semasa menuruni mungkin sama ganas semasa naik.

(Derek Brower)

Detente antara Mexico dan pelaburan minyak swasta

Hubungan penuh Mexico dengan pelaburan tenaga sektor swasta nampaknya semakin cair.

Itu adalah hasil utama daripada perjanjian terobosan yang dicapai antara syarikat minyak negeri Pemex dan konsortium sektor swasta untuk membangunkan medan minyak Zama yang besar.

Projek itu pada 2017 menjadi penemuan minyak sektor swasta besar pertama Mexico dalam tiga suku abad selepas pembaharuan penting pada 2013 yang membuka pintu kepada modal swasta.

Tetapi perselisihan antara konsortium dan Pemex, yang memiliki beberapa keluasan di mana ia terletak, mencetuskan pertelingkahan mengenai siapa yang sepatutnya bertanggungjawab – menjadikannya kes ujian untuk pelaburan asing di bawah presiden Andrés Manuel López Obrador.

Khamis lalu, Pemex dan konsortium syarikat yang diketuai oleh kumpulan AS Talos Energy berkata mereka telah mengemukakan pelan bersama kepada pengawal selia hidrokarbon CNH untuk membangunkan medan itu, yang boleh menghasilkan sehingga 180,000 tong sehari, bersamaan 10 peratus daripada minyak negara itu. pengeluaran.

“Ia adalah berita besar,” kata John Padilla, pengarah urusan di IPD Amerika Latin. “Ia menunjukkan hakikat bahawa terdapat kesanggupan, dalam kekangan pentadbiran, untuk memajukan perkara yang baik ke hadapan.”

López Obrador, yang mengambil alih kuasa pada 2018, ialah nasionalis tenaga sekolah lama yang telah menaikkan industri minyak dan gas negara. Beliau secara berkesan telah membalikkan sebahagian daripada pembaharuan 2013 yang menghalang pelaburan baharu dalam sektor itu.

Pada 2021, kerajaannya menyerahkan kawalan Zama kepada Pemex. Talos, yang mengatakan ia telah melabur lebih daripada $100 juta dalam bidang itu, memfailkan notis pertikaian di bawah perjanjian perdagangan bebas Amerika Syarikat-Mexico-Kanada (USMCA).

Di bawah perjanjian minggu lalu, Pemex akan mengekalkan 50.4 peratus kepentingan penyertaan, dengan Talos memegang 17.4 peratus, Wintershall DEA Jerman 19.8 peratus dan Harbour Energy UK 12.4 peratus.

Pasaran masih berubah secara mendadak daripada pembukaan yang lebih luas untuk pelaburan di bawah pentadbiran terdahulu, dan projek baharu perlu sejajar dengan visi López Obrador untuk melengkapkan syarikat negeri dan bukannya bersaing dengan mereka.

Namun, perjanjian Zama adalah petanda terbaru bahawa kerajaannya kini membenarkan sejumlah terhad tawaran besar dalam sektor tenaga untuk bergerak ke hadapan, khususnya dalam bentuk usaha sama.

  • Pada November Pemex berkata ia akan membangunkan medan gas asli laut dalam Lakach dengan syarikat AS New Fortress Energy.

  • Pada bulan Februari, syarikat AS Sempra dan bilionair Carlos Slim Grupo Carso menandatangani memorandum persefahaman dengan utiliti elektrik CFE untuk mengusahakan saluran paip gas asli baharu di barat laut Mexico.

  • TransCanada menandatangani perjanjian dengan CFE tahun lepas untuk bersama-sama membina saluran paip gas asli luar pesisir di tenggara.

Pakar berkata realiti sedang mengejar kerajaan. Pengeluaran Pemex telah jatuh ke paras terendah bersejarah kira-kira 1.8 juta tong sehari dan syarikat yang banyak berhutang itu menghadapi lebih daripada $5 bilion pembayaran balik hutang hanya dalam suku pertama.

“Hari ini adalah saat yang lebih baik daripada dua atau tiga tahun lalu,” kata Ramón Massieu Arrojo, seorang peguam tenaga yang merupakan peguam am untuk pengawal selia CNH sehingga akhir 2020. “Perkara akan menjadi lebih baik, tidak berubah secara radikal, tetapi ia akan menjadi lebih baik dalam dua tahun akan datang dan tanpa keraguan dalam pentadbiran akan datang sesiapa sahaja yang menjadi presiden.”

(Christine Murray)

Latih Tubi Data

Dengan peralihan tenaga yang sedang berjalan, persoalan yang menjulang dihadapi pekerja minyak dan gas: apakah yang akan berlaku kepada pekerjaan mereka?

Laporan baharu oleh True Transition meninjau lebih daripada 1,600 pekerja minyak dan gas tentang prospek mereka untuk industri dan pekerjaan masa depan mereka. Lebih separuh daripada mereka menyokong tindakan persekutuan untuk menjamin pekerjaan kepada mereka yang kehilangan tempat tinggal akibat peralihan, dan 42 peratus menyokong latihan bersubsidi dalam bidang baharu.

Tinjauan itu dibuat ketika pentadbiran Biden berusaha untuk mencetuskan ledakan dalam pekerjaan tenaga bersih. Namun apabila ia melibatkan sektor baharu dalam industri tenaga, pekerja memilih pekerjaan yang memerlukan kepakaran serupa seperti memasang palam dengan baik dan membuang saluran paip. Pekerjaan dalam elektrifikasi grid dan suria utiliti juga merupakan antara pilihan utama, bagaimanapun, dengan lebih daripada satu perempat responden melaporkan minat dalam latihan untuk bidang ini. (Amanda Chu)

Power Points


Sumber Tenaga ditulis dan disunting oleh Derek Brower, Myles McCormick, Justin Jacobs, Amanda Chu dan Emily Goldberg. Hubungi kami di energy.source@ft.com dan ikuti kami di Twitter di @FTEnergy. Ikuti edisi lepas surat berita di sini.

Wang Moral — Surat berita kami yang tidak boleh dilepaskan mengenai perniagaan yang bertanggungjawab secara sosial, kewangan mampan dan banyak lagi. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

singapore result

pengeluaran sindy

sidney yang

nomor keluar togel hongkong

resulhk